Projekat “Osnaživanje mladih i jačanje zapošljivosti” okuplja 6 partnerskih organizacija iz zemalja programa Erasmus +; Balkanski razvojni centar iz Srbije, Mobility Friends iz Portugala i Active Youth iz Litvanije, organizacija Association Greenways iz Bosne i Hercegovine, NVO Ekvivalent, kao i naš Kulturni centar Homer iz Crne Gore.
U periodu od 25.04.-03.05.2022. posjetili smo Portugal i kod domaćina iz organizacije Mobility Friends vidjeli iz prve ruke kako izgleda dobro organizovan sistem podrške mladima kroz Erasmus+ projekte u svrhu osnaživanja mladih i jačanja njihovih kompetencija za buduće učešće na tržištu rada. Domaćinska organizacija ima ogromno iskustvo u vođenju Erasmus+ projekata i njihove obuke je do sada prošlo nekoliko hiljada učenika nakon čega su mnogi uspjeli zasnovati radni odnos u firmama u kojima su stažirali.
Zahvalni smo na učešću i srećni što ćemo stečena znanja iskoristiti za jačanje kapaciteta naših omladinskih organizacija i omladine.
Projekat je sufinansiran sredstvima Erasmus+ Programa (Izgradnja kapaciteta u oblasti mladih) za period od dvije godine, januar 2022. – decembar 2024. godine