U periodu od 20.-26.10.2022. godine organizovano je i sprovedeno ispitivanje obuke mobilnosti u Podgorici – Crna Gora, treće i poslednje za tekuću godinu.

Glavna aktivnost ove mobilnosti je testiranje modula obuke sa temom “Aktivno traženje zaposlenja, sa fokusom na OSI” u okviru projekta „Osnaživanje mladih i jačanje zapošljivosti – YEES“, ​​koji implementira 6 partnera organizacija iz 3 zemlje Programa; Balkanski razvojni centar iz Srbije, Mobility Friends iz Portugala i Active Youth iz Litvanije i tri partnera iz regiona Zapadnog Balkana ( NVO Ekvivalent i Kulturni centar Homer iz Crne Gore i Greenways iz Bosne i Hercegovine ). Projekat sufinansira Evropska unija kroz program (Izgradnja kapaciteta u oblasti mladih) u trajanju od dvije godine; januar 2022 – do kraja 2024.

Pored formalnih sastanaka i radionica, učesnici su imali priliku da posjete predivne predjele Crne Gore : Perast, Gospu od Škrpjela, Kotor, Prijestonicu Cetinje, Virpazar i tvrdjavu Besac, Stari Bar, Staru maslinu, grad Bar, Biogradsku goru i jezero, Kolašin, Skadarsko jezero, Rijeku Crnojevića, manastir Ostrog.

Ova aktivnost je prilika da Projekat testira razrađeni program obuke sa budućim trenerima koji će u narednoj godini sprovoditi obuke na lokalnom nivou za zainteresovane mlade i omladinske radnike, kao i da se učesnici upoznaju sa upravljanjem projektima i ličnim kompetencijama koje će da doprinose povećanju njihove zapošljivosti.