Rezultati Udruženja

Udruženje je posebno posvećeno razvoju i unapređivanju socijalnih vještina i umjetničke kreativnosti djece i mladih. U tom smislu razvijena je saradnja sa stručnjacima iz oblasti dramske, muzičke i literarne umjetnosti koji rade sa polaznicima tih sekcija.

Tokom 2013. osnovana je  „Homerova dramska sekcija„ iz koje se vremenom razvilo i amatersko pozorište. Postavljeno je više predstava od kojih su 3 igrale I na međunarodnim pozorišnim festivalima a Homerova dramska radionica bila je partner I na projektima u kojima su igrali poznati profesionalni glumci iz zemlje I inostranstva. Tako je u produkciji NVO ATAK iz Podgorice urađena predstava “Slijepi” Morisa Meterlinka u kojoj su igrali 4 profesionalna I 4 glumca iz redova naše pozorišne radionice.

            Udruženje se bavi I prilagođavanjem televizijskih sadržaja I filmskih ostvarenja  osobama sa potpunim ili djelimičnim oštećenjem vida. Tako je u maju 2017. Na programima RTCG prikazan prvi film sa audio opisima u Crnoj Gori “Dječaci iz ulice Marksa I Engelsa”, reditelja Nikole Vukčevića, koji je za tu priliku svoj film ustupio bez naknade.

 Sve te aktivnosti i njihovi rezultati, zavise prije i iznad svega od finansijske i ukupne podrške lokalne samouprave, državnih organa, domaćih i međunarodnih donatorskih organizacija, ambasada, medija, kao i biznis sektora.

Poseban segment u našem djelovanju je pokretanje i razvoj Radio stanice „ Homer“ . Taj projekat realizujemo u partnerstvu sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore, sa ciljem da se u oblasti elektronskih medija popuni praznina, nastala zbog nedostatka odgovarajućih kulturnih, obrazovnih i informativnih  sadržaja, kakvi postoje u redovnim programima radio stanica u većini evropskih zemalja.

To su između ostalog emisije kulturno-obrazovnog i dokumentarnog programa, radio drame i slična radio fonska ostvarenja, radio roman, tečajevi stranih jezika i slično. Značajan dio programa čine zabavno-muzički sadržaji a tu je I informativni program kao I rubrike za oglašavanje.

 Projekat je u proteklih nekoliko godina odobravala i finansirala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Kulturni centar „ Homer „ baštini tradicionalne ali i savremene kulturne I duhovne vrijednosti evropskog, balkanskog  I crnogorskog društva i zalaže se za život dostojan čovjeka kao duhovnog i kreativnog bića, bića zajednice, razumijevanja i saradnje.